16/12/2023 - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Εργοστάσιο ΑΣΠΡΟΚΑΤ ΑΒΕΕ - υπό κατασκευή έργο της NOVAL - εργοστάσιο VITEX

Στα πλαίσια του ΕΔΠΜΣ “Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών” του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε στις 16/12/2023  τεχνική επίσκεψη για τους φοιτητές του προγράμματος, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΑΣΠΡΟΚΑΤ ΑΒΕΕ στον Ασπρόπυργο, στο υπό κατασκευή έργο της NOVAL καθώς και στο εργοστάσιο της VITEX.

Το πρόγραμμα της τεχνικής επίσκεψης άνοιξε με τη μετάβαση στο εργοστάσιο παραγωγής προκατασκευασμένων στοιχείων από προεντεταμένο σκυρόδεμα με τη μέθοδο της κλίνης της ΑΣΠΡΟΚΑΤ ΑΒΕΕ, στον Ασπρόπυργο Αττικής, για την κατασκευή Βιομηχανικών Κτηρίων και Αποθηκών. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στην γραμμή παραγωγής, ενημερώθηκαν από τον κ. Δημήτρη Καμπόλη, Τεχνικό Διευθυντή για τη διαδικασία παραγωγής των προκατασκευασμένων στοιχείων και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα πλεονεκτήματα αλλά και τις προκλήσεις της προκατασκευής.  Υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή και τα οφέλη της προέντασης σε βασικά δομικά στοιχεία του φορέα της κατασκευής.

Οι φοιτητές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τις δύο μονάδες παραγωγής σκυροδέματος και του εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ελέγχων του προγράμματος ποιότητας του εργοστασίου από τον κ. Κωνσταντίνο Κουτσουπιά, υπεύθυνο Διασφάλισης Ποιότητας.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν το υπό κατασκευή έργο της NOVAL, του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στη Μαγούλα Αττικής.  Το έργο κατηγορίας LEED Gold, αφορά στην κατασκευή σύγχρονου Κέντρου Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics Center) και παρουσιάστηκε από εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ.   Ο κ. Β. Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Έργου, καλωσόρισε τους φοιτητές και αναφέρθηκε στη μέθοδο κατασκευής με προκατασκευασμένα στοιχεία από σκυρόδεμα και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που υπάρχουν στη μελέτη και στην κατασκευή του έργου λόγω της αξιολόγησης LEED.  O κ. Λ. Τικτόπουλος, Εταίρος, αναφέρθηκε σε τεχνικές λύσεις και τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης τονίζοντας την έννοια του Value Engineering.

H επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση των φοιτητών στο εργοστάσιο παραγωγής οικοδομικών και ναυτιλιακών χρωμάτων, στεγανωτικών υλικών και υλικών θερμομονώσεων της VITEX, στον Ασπρόπυργο Αττικής.  Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Χ. Στρατάκο, Τεχνικό Διευθυντή της NAMALAB για τη μελέτη θεμελίωσης του εργοστασίου πάλι με τη μέθοδο της προκατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στη συνέχεια οι κκ. Σ. Μπούμπουρας, Sales Engineer και Γ. Πέτρου, Technical Sales Manager, παρουσίασαν το καινοτόμο σύστημα θερμοπρόσοψης VITEXTHEM δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες της εφαρμογής, που διασφαλίζουν την αποδοτικότητα και αντοχή στο χρόνο της θερμοπρόσοψης.  Ο κ. Α. Γιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της βιωσιμότητας που διαπνέει την επιχείρηση της VITEX τόσο στη λειτουργία της όσο και στο σχεδιασμό των προϊόντων.

Τους φοιτητές συνόδευσε ο Διευθυντής του προγράμματος Καθηγητής Ε. Σαπουντζάκης. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους τους παραπάνω για την εξαιρετική φιλοξενία, την ξενάγηση και τις κατατοπιστικές παρουσιάσεις τους.