10/4/2024 - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Project «The Ellinikon»
Στo πλαίσιo του ΕΔΠΜΣ “Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών” του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε στις στις 10/4/2024 τεχνική επίσκεψη των φοιτητών του προγράμματος στο project του «The Ellinikon», το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα αλλά και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Την ολοκληρωμένη ανάπλαση της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου) έχει αναλάβει η LAMDA Development.
Η ξενάγηση των φοιτητών ξεκίνησε από τη μακέτα που βρίσκεται εντός του Experience Centre. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο κ. Α. Δημακόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης της LAMDA Development, η κα. Α. Τούζιου, Chief Development Officer Residential, Mixed Use, Hospitality καθώς και ο κ. Τ. Παπαποστόλου, Senior Project Manager Civils, παρουσιάζοντάς τους τα κομβικά έργα υποδομών και κοινής ωφέλειας, τις οικιστικές καθώς και τις εμπορικές αναπτύξεις που δημιουργούνται εντός του «The Ellinikon». Η οργάνωση της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της κας Κ. Κυπραίου, Corporate Communications Senior Manager.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαποστόλου, ξενάγησε τους φοιτητές στο εργοτάξιο του The Ellinikon Mall καθώς και στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στην ανάπτυξη του Ελληνικού, αλλά και ένα από τα πιο σύγχρονα τούνελ στην Ευρώπη, με συνολικό μήκος 1,5 χλμ. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τους τρόπους κατασκευής, την επιλογή των υλικών, τις μεθόδους υλοποίησης των έργων, την οργάνωση των εργοταξίων καθώς και για κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Riviera Tower, όπου τους φοιτητές υποδέχτηκε ο κ. Θ. Ιακωβίδης, Senior Development Director Coastal Front Resi, Hospitality,JVs, και η κα. Μ. Μόσιου, Development Manager του Riviera Tower. Οι φοιτητές είδαν από κοντά την πορεία κατασκευής του ψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα αλλά και του ψηλότερου οικιστικού ουρανοξύστη στη Μεσόγειο. Ήδη, οι πρώτοι όροφοι του πύργου είναι ορατοί από τη Λ. Ποσειδώνος, ενώ με την ολοκλήρωσή του, θα προσδώσει στην περιοχή εμβληματικό χαρακτήρα. Για την ανάπτυξη του Riviera Tower αξιολογήθηκαν στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κτιρίου τοπόσημου, το οποίο θα αποτελέσει ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς για τη χώρα.
Κατά την επιστροφή τους στο Experience Centre, οι φοιτητές πέρασαν από τα batching plants, όπου η LAMDA Development, σε συνεργασία με τις εταιρείες Titan και Lafarge Beton, μέλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, έχει εγκαταστήσει, εντός του Ελληνικού, υπερσύγχρονες μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, ενσωματώνοντας όλες τις διεθνείς πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Οι μονάδες λειτουργούν με όρους κυκλικής οικονομίας και διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση προϊόντων ανακύκλωσης σκυροδέματος, ενώ προβλέπεται και η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού για καθαρισμούς εξοπλισμού και μηχανημάτων.
Πριν την επιστροφή τους στο Experience Centre, οι φοιτητές πέρασαν και από το σημείο όπου δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού. Το κτίριο που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο Φινλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen το 1960, είναι νεότερο μνημείο και συνδυάζει την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα με το Ελληνικό πνεύμα.
Τους φοιτητές συνόδευσε ο Διευθυντής του προγράμματος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ Καθηγητής Ε. Σαπουντζάκης.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους προαναφερθέντες για την εξαιρετική φιλοξενία, την ξενάγηση των φοιτητών και τις πολύ κατατοπιστικές παρουσιάσεις τους.